Як вибрати оливкову олію

За стандартами ІООС виділяють наступні види оливкової олії:

  • Extra-Virgin Olive Oil – олія найвищої якості з чудовим смаком, виробляється лише за допомогою механічних пристроїв та при температурі нижче 27°C, без застосування будь-яких розчинників, домішок, консервантів та інших речовин. Продукція, вироблена при більш високій температурі, не може вважатися продуктом екстракласу. Кислотність продукту має становити не більше 0,8%, смак визначається як прекрасний.
  • Virgin Olive Oil – виготовляється тільки з натуральної олії, має кислотність не більшу, ніж 2%, смак визначається як хороший.
  • Refined Olive Oil – це рафінований продукт. Сировина очищується із застосуванням фізико-хімічних процесів для усунення сильного смаку і вмісту кислот (вільні жирні кислоти). Загалом, очищена олія вважається нижчою за якістю, ніж натуральна, але для смаження та запікання цілком придатне.
  • Pure Olive Oil – це суміш натуральної і рафінованої олії.
  • Olive Oil – виготовляється шляхом змішування очищеної олії та натуральної, з кислотністю не більше 1,5%. Не має вираженого запаху.
  • Olive-Pomace Oil – рафінована олія, яку виробляють з макухи, з використанням високих температур і хімічних розчинників (найчастіше гексана). Може бути змішана з натуральною. Pomace olive oil вважається найгіршою за якістю.
  • Lampante Oil (лампова олія) – оливкова олія, не призначена для вживання в їжу, а тільки для промислових потреб.

Ми вже знаємо, що оливки – це фрукти, а олія – це їхній сік. Олію класу Extra Virgin та Virgin можна порівняти (провести аналогію) зі свіжовичавленим соком, у який не додавалися ані барвники, ані консерванти, ані інші синтетичні речовини. Холодний віджим дозволяє отримати продукт із чудовим ароматом і з цілим букетом корисних властивостей. Для прихильників здорового харчування – це найкращий варіант. Ціна такої олії найвища. Натуральна (нерафінована) оливкова олія завжди буде мати у смаку легку гіркоту, а решта смакових відтінків вже буде визначатися сортами оливок і особливостями купажування. Можуть бути присутніми нотки зелених фруктів, гірських трав, горіхів, томатів і так далі. Цей тип оливкової олії має найвищу харчову цінність і успішно зберігає її півтора-два роки. Оливкову олію класу Virgin (vergine, vierge) і Extra Virgin широко використовують також для косметичних процедур. Приставка “Extra” означає, що для виробництва олії були відібрані оливки з найкращих сортів.

Основним із показників якості, на який потрібно звертати увагу – є кислотність. Рівень даного показника визначається вмістом олеїнової кислоти в 100 г продукту. Чим нижча природна кислотність нерафінованої оливкової олії, тим вища її якість. Високоякісна олія (Extra Virgin) має кислотність не більше 0,8%. А лікувальною в Середземномор’ї вважають продукцію з показником менше 0,5%.

Також варто провести дегустацію для визначення органолептичних показників. Наберіть невелику кількість олії в рот і потримайте. Зверніть увагу на те, чи має вона свіжий аромат, фруктовий смак, пікантність, легку гірчинку. При виявлені згірклості, затхлості чи дерев’яного присмаку відмовтесь від цього товару.

Оливкова олія повинна зберігатись в ТЕМНОТІ. Сонячні промені сприяють окисленню жиру та змінюють корисні хімічні сполуки. Тому, звертайте увагу на тару, в якій продається/зберігається олія. Якщо це металева банка/пляшка/каністра – чудово, вам не потрібно хвилюватись про умови, в яких зберігалась олія після виробництва, адже металева тара захищає речовину від впливу світла. Якщо ж це скляна пляшка, то придивіться до її кольору – темніше скло краще захищає речовину від впливу світла.

Маркування Bio або Organic позначають те, що сировина була зібрана на плантаціях, які мають статус органічних/еко/біо. Виробництво такого продукту суворо регулюється, а використання пестицидів та інших хімічних добрив для підкормлювання рослин, забороняється.

У нас Ви можете знайти органічну італійську олію класу Extra Virgin найвищої якості.