Оливкова олія (що це? як це? де це?)

Олиивкова олія — рослинна олія, що виготовляється з плодів оливи європейської (лат. Olea europaea). За жирнокислотним складом оливкова олія є сумішшю тригліцеридів жирних кислот з дуже високим вмістом ефірів олеїнової кислоти.

Сьогодні у світі вирощують більш ніж 750 мільйонів оливкових дерев, 95% з яких знаходяться в районі Середземномор’я. Хоча олива вважається національним деревом греків, але найбільшими виробниками в ЄС оливкової олії є Іспанія (40-45 %) та Італія (25-30 %), і лише на третьому місці за об’ємами виробництва є Греція (15-20%). Ці три країни виготовляють 93% європейської олії. Найбільш якісними ж вважається олія, вироблена в Італії та Греції (мабуть через географічне положення цих країн).

Олію рекомендують зберігати в сухому, прохолодному (але не холодному), темному місці, подалі від різних запахів кухні, оскільки олія їх легко вбирає.

Оливкова олія має широке застосування в кулінарії, косметології, фармакології, виготовленні мила. У стародавні часи і середні віки традиційно використовувалася для освітлення приміщень. Підвищує еластичність шкіри, сприяє усуненню розтяжок. Оливкова олія — цінний дієтичний продукт, завдяки високому вмісту мононенасичених жирних кислот і поліфенолів. Широко використовується, зокрема, у середземноморській кухні, особливо в італійській.

Дерево оливи плодоносить в середньому 500 років, але є і старожили, яким 1500 років. Майже 90 відсотків зібраних оливок використовуються для виробництва олії. Щоб отримати 1 л олії треба близько 5-6 кг плодів, що становить до 1,5 тис.штук оливок. В середньому, з оливок одного дерева можна отримати до 5 л олії.

Раніше ці старовинні фрукти (так-так, оливки – це фрукти, а олія – це їхній сік) фермери збирали вручну, але сьогодні використовують спец.техніку – струшувачі. Вони, хапаючись за стовбур, струшують плоди в спеціальні сітки, які натягують навколо стовбура. Свіжі, не оброблені оливки дуже гіркі, тому не смачні. Через це, спочатку їх замочують на кілька тижнів в спеціальний маринад і лише потім вживають.

Для виробництва олії, зібрані плоди оливи промивають, подрібнюють і після цього вичавлюють олію. На перший погляд простий процес виробництва оливкової олії, насправді має ряд особливостей, сукупність яких (або їх відсутність) визначає вид та якість отримуваної олії.