Оливки чи маслини? Яка відмінність, користь?

Отож, оливки і маслини – це рівноцінні слова (синоніми) і є плодами дерева оливи європейської (Olea europaea). Це найдавніший представник культурних рослин Середземномор’я та кліматично подібних земель. В переважній більшості країн світу використовують назву – оливки. Паралельно зі словом олива (оливка) в українській мові вживається також слово маслина. Це слово етимологи пояснюють як запозичення із старослов’янської мови. А в старослов’янській його утворено від масло “олія” як калька відповідного грецького слова, що стало джерелом лексеми олива. Слово масло утворене від дієслова мастити, мазати.

Оливки змінюють свій колір по мірі дозрівання від зеленого до темно бурого (залежно від сорту та кліматичних умов). В Україні ж сьогодні, з невідомих причин, багато людей зелені плоди називають оливками, а темні – маслинами.

Найбільш цінним продуктом, який виробляють з оливок, є оливкова олія. Дозрілі плоди інколи мають вміст аж до 80 % олії. Також оливки консервують. Часто, щоб плоди набули неприродного чорного забарвлення, їх обробляють лугом і насичують киснем. Потім в них вводять консерванти, наприклад глюконат заліза (на упаковці позначаються як Е579 або E585), і піддають консервації. Необізнаний покупець впевнений, що придбав “чорні маслини”, але насправді він їсть звичайні оливки (маслини), пофарбовані в непритаманний їм чорний колір.

Оливки містять в підвищених концентраціях мінерали (макроелементи і мікроелементи), вітаміни (С, Е, групи В), білки, вуглеводи, пектини, Р-активні катехіни.